Víte, jaké budou barevné trendy pro příští rok?


My v prodejnách Dům barev to už víme. Barvou roku 2023 společnosti PPG, která sdružuje značky Balakryl, Primalex a Bondex se stává Vining Ivy.

Zelenomodrý odstín Vining Ivy (PPG1148-6) symbolizuje vodní hlubinu i drahý kámen a svou přirozeností v člověku umocňuje potřebu návratu k přírodě. Jeho sytý odstín navozuje pocit klidu a vzbuzuje touhu po návratu člověka k sobě samému.

„Zatímco modrý odstín vyvolává pocit klidu, smaragdově zelená podporuje vnitřní rovnováhu. Tmavé a tlumené tóny odstínu Vining Ivy mají vést k důkladnému zamyšlení, navodit pocit klidu a obrátit naši pozornost k sobě samým,“ prozrazuje Silvia Dyrcová, marketingová manažerka značky Primalex pro Českou republiku.

Výběr barvy roku a udávání barevných trendů není krátkodobou záležitostí. Podílejí se na něm designéři a odborníci ze specializovaných oblastí, například z historie, psychologie, sociologie a interiérového designu.


 

Jak kombinovat barvu roku 2023?


Vining Ivy lze skvěle zakomponovat do interiéru i do exteriéru. Dokonale propojuje retro styly a současné trendy, a výborně tak zapadá do tradičního i moderního prostředí. Ideální je kombinovat ji s přírodními prvky, harmonicky se doplňuje se zemitými barvami, jako jsou odstíny hnědé či rezavě oranžové. Výborně působí také v kombinaci s jemně růžovými, broskvovými a zelenými tóny.

„Zvolíte-li tuto barvu na stěny, doporučujeme ji kombinovat s tmavšími odstíny dřeva a s bílými obklady. Dobře ladí s přírodními materiály, jako je sklo, mramor nebo kov s nádechem patiny. Nenápadné elegance dosáhnete pomocí modrozelených doplňků a pro slavnostnější atmosféru můžete odstín doplnit také o zlaté prvky,“ doplňuje Silvia Dyrcová.

Pokud si nejste jisti, jak barvy správně nakombinovat ve vašem interiéru, doporučujeme vzorník Voice of Colour, který nabízí nepřeberné množství barevných kombinací.

Barva roku a Voice of Colour


Vining Ivy je součástí vzorníku Voice of Colour, který společnost PPG představila na jaře 2021. Paleta Voice of Colour se skládá z více než 2 000 pečlivě vybraných odstínů. V čem je tento vzorník jedinečný? Na každém listu vějíře najdete sedm barevných odstínů, které k sobě dokonale ladí.

Líbí se vám některý odstín? Každý je označen názvem, podle nichž vám interiérové nátěry Primalex i krycí barvy Balakryl v tónovacích centrech Dům barev rádi namícháme.

Barevný systém 60–30–10


Nový barevný systém vzorníku Voice of Colour se řídí ověřeným designérským pravidlem 60–30–10. Jedná se o poměry, při jejichž dodržení barvy v interiéru nejlépe vyniknou. Ze 60 % by měla v interiéru dominovat spíše neutrální a tlumená barva, která navodí celkovou atmosféru. Nebojte se tedy tímto dominantním odstínem například vymalovat. 30 % prostoru by měla zaplnit výraznější barva, která se hodí na závěsy nebo třeba na pohovku. 10 % interiéru vybavte doplňky ve skutečně akcentovém, kontrastním odstínu.

Líbí se vám Vining Ivy? Navštivte jednu z našich prodejen Dům barev, kde si můžete nový vzorník i barvu roku 2023 prohlédnout. Těšíme se na vás!

Sledujte @dumbarev na sociálních sítích

loader