Říká si váš obývák o novou barvu? Ať jste zkušení malíři, nebo se do malování pouštíte poprvé, s válečkem to zvládnete. Pojďme do toho a půl je hotovo!

Je pro vás váleček to pravé?

Asi jste se pro váleček rozhodli proto, že je malování s ním snazší. To ale není jediný faktor, který by měl při rozhodování hrát roli. Stejně jako váleček i štětka má své výhody a podmínky, za kterých ji musíte použít.
Kdy se na malování hodí váleček?
  • Nemáte zkušenosti se štětkou – malování s ní je namáhavější a je těžké nenechat na zdi šmouhy.
  • Malujete hladký povrch – na hrubý, strukturovaný povrch bychom vám váleček nedoporučili.
  • Předchozí vrstvy barvy dobře drží – váleček má tendenci nalepit na sebe nesoudržné vrstvy barvy a omítky, a tak výsledek nevypadá dobře.
Váleček vám pomůže vytvořit tenkou rovnoměrnou vrstvu barvy bez šmouh a nerovností. Navíc budete mít hotovo dřív než se štětkou. Takže pokud splňujete uvedené podmínky, určitě váleček použijte.

Barevný tip: Jaký váleček vybrat? I s tím vám poradíme v našem článku.

Malujeme válečkem krok po kroku

Víte, co budete na malování potřebovat?
  • velký váleček
  • barvu
  • váleček na rohy
  • míchátko
  • mřížku
  • krycí pásku
  • ochranné pomůcky

Před samotným malováním věnujte dost péče přípravě. Mohli byste nad ní mávnout ruku, ale věřte, že hodinka přípravy vám ušetří tři hodiny uklízení. Proto:
  • vystěhujte nábytek a podlahu překryjte zakrývací fólií
  • oblepte zárubně dveří, rámy oken, vypínače a podobně krycí páskou
  • nezapomeňte připravit i sebe – doporučujeme staré oblečení nebo malířský overal

Barevný tip: Všechno potřebné najdete na prodejnách Dům barev: zakrývací fólii s páskou po uchycení, maskovací pásku i malířský overal.

Teď se můžete pustit do malování. Nejdřív barvu promíchejte a připevněte ke kýblu odkapávací mřížku. Vezměte rohový váleček a vymalujte všechny rohy. Tím si odbydete mravenčí práci a už vás čekají jen pořádné tahy válečkem. :)
Po rozích přijde na řadu strop. Proč? Protože vám při jeho malování určitě nějaká ta kapka odletí na stěny, takže je dobré nemít je ještě vymalované. Malujte dlouhými plynulými tahy a na váleček netlačte, stačí s ním jemně přejíždět po celé délce stropu.
Až barva stropu uschne, doporučujeme si přechod mezi stropem a stěnami ohraničit páskou, abyste vytvořili čistou linii bez přetahů. Začněte stěnou u okna, na ni totiž nedopadá přímé denní světlo, a tak se ji vyplatí vymalovat, než přijde šero.

Praktické tipy navíc

Abyste měli z malování a výsledku své práce radost, máme pro vás 6 tipů navíc.
  1. Při každém namáčení otřete váleček o mřížku. Ušetříte tak barvu a tolik nenakapete.
  2. Válečkem přejíždějte po stěně, dokud není skoro suchý, pak jím přejeďte čerstvě namalovanou část. Tak nezůstanou na zdi šmouhy a čáry.
  3. Povedlo se vám při malování stropu zastříkat barvou stěny? Kapku co nejdřív rozetřete, a pokud si všimnete zaschlé kaňky, zbruste ji. Věřte, že i pod další vrstvou barvy bude kapka vidět.
  4. Pořiďte si teleskopickou tyč. Není drahá, usnadní vám práci a ušetří bolest zad.
  5. Potřebujete přestávku? Schovejte váleček do igelitového pytle, aby barva nezasychala.
  6. Po malování váleček důkladně vymyjte, aby na něm nezaschla barva. Jen tak ho budete moct použít i příště.
A pokud budete potřebovat poradit s výběrem i postupem, zastavte se za námi na prodejnách Dům barev. Najdete tu barvy, válečky i příslušenství, barvu vám natónujeme na jakýkoliv z 20 000 odstínů a vždy tu najdete někoho zkušeného, kdo vám rád poradí.

Sledujte @dumbarev na sociálních sítích

loader