Občas se vám může zdát, že je malování tak trochu alchymie. Aby vám šlo malování od ruky, je potřeba se na malování dobře připravit a seznámit s jednotlivými postupy. Kromě správného výběru barvy a aplikačních pomůcek je důležitá také příprava podkladu.

Příprava podkladu


Připravte se na malování důkladně. Nejprve je potřeba zkontrolovat stav stěn, které se chystáte malovat.

Pokud máte zdi popraskané nebo jakkoli porušené, je nutné tyto nedostatky opravit. Sáhnout můžete po malířské bílé sádře. Pokud máte ve zdi větší praskliny nebo například uražený roh, použijte práškový nebo akrylátový tmel, který rychle schne a dá se snadno přebrousit.

Může se vám také stát, že je na zdi větší množství starších nátěrů, doporučujeme je za mokra oškrábat a případné nerovnosti povrchu opět opravit přetmelením nebo vystěrkováním. Nejste si jisti, jestli stěny před malováním oškrábat nebo ne? Vyzkoušejte si náš jednoduchý test: několikrát přejeďte jedno místo válečkem namočeným v teplé vodě, pokud na něm zůstane původní nátěr, škrábání se nevyhnete. Jinak se vám může stát, že budou na novém nátěru viditelné mapy nebo že se bude nová barva loupat.

Pokud si stěny nežádají žádné menší úpravy, nezapomeňte je očistit od veškerých nečistot, jako jsou pavučiny nebo prach, případně mastnota.

Penetrace


Po těchto krocích přichází na řadu penetrace. Penetrační nátěr je můstkem mezi natíraným povrchem a nátěrem. Jeho funkcí je sjednotit savost různorodých povrchů, zpevnit je a tím zajistit lepší přilnutí barvy.

Vhodnou penetraci volíme podle prostředí, které se chystáme malovat. V interiéru a exteriéru se používají rozdílné penetrace, my se ale zaměříme na ty interiérové.


Typy penetrací


Kromě univerzálních penetrací existují také speciální penetrační nátěry. Jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Univerzální penetrace je vhodná na všechny minerální povrchy. Použít ji můžete na nové a dostatečně zatvrdlé povrchy (vápenné a vápeno-cementové omítky, beton a sádrokartonové desky).

Hloubková penetrace použijte na problematické povrchy. Tento penetrační nátěr proniká do hloubky podkladu, zpevňuje podklad a omezuje tvoru vlasových trhlinek. Hloubková penetrace je stejně jako Univerzální penetrace vhodná na vápennou nebo vápenocementovou omítku, beton i sádrokartonové a jiné typy nasákavých lisovaných desek.

Protiplísňová penetrace je ideální na povrchy, které trápí plísně. Tento speciální penetrační prostředek omezuje tvorbu plísní díky aktivním fungicidním složkám a proniká hluboko do
podkladů. V tomto případě je důležité před samotnou penetrací povrch napadený plísněmi nebo řasami ošetřit vhodným desinfekčním přípravkem, který plísně a řasy odstraní. Doporučujeme použít Primalex MYKOSTOP ČISTIČ.


Vhodné pracovní pomůcky


Na aplikaci je vhodný váleček nebo štětec. Váleček doporučujeme Vestan s délkou vlasu 12 - 18 mm a štětec z umělých štětin, přírodních a jejich kombinací. Pokud je povrch po natření penetrací nerovnoměrný, použijte brusný papír zrnitosti 150 - 180 pro odstranění nežádoucích částic.

Jak postupovat?

  • Před samotnou aplikací je nejprve nutné pečlivě promíchat, případně naředit dle druhu penetrovaného podkladu. Potřebné množství penetrace vypočtěte s výměry jednotlivých ploch a údajů o průměrné vydatnosti.
  • Aplikujte rovnoměrně v jedné vrstvě pomocí doporučených pracovních prostředků.
  • Důležité je povrch tzv. nepřepenetrovat, penetrace se musí do podkladu vsáknout. Pokud zanechá na povrchu lesklý film, je vrstva příliš silná a barva se bude velmi obtížně aplikovat a nebude na povrchu držet.
  • Penetrace je suchá na dotek po cca 2 hodinách, doporučujeme nanášet případnou další vrstvu po 4 hodinách.

Jak jsme si ukázali, příprava podkladu hraje při malování v interiéru důležitou roli, neopomeňte ji, pokud se chystáte malovat.

Sledujte @dumbarev na sociálních sítích

loader