Jak na renovaci podlahy

Během let se dřevěné podlahy opotřebí, poškrábou, nebo změní svůj vzhled a ztratí svůj lesk. Nezakrývejte je koberečky nebo liny, vždyť dřevěná podlaha je poklad!
Jak se vypořádat s povrchovými vadami a prodloužit životnost dřevěných podlah? Doporučujeme zrenovovat podlahu zbroušením a obnovením povrchové vrstvy.
 
Renovace je proces, který se skládá z mnoha úkonů. Pokud poškození vaší lakované podlahy nezasahuje až do dřeva, došlo pouze k poškození vrchní vrstvy laku. V tomto případě stačí vrchní vrstvu přebrousit a nanést novou ochrannou vrstvu. A protože se jedná o zatěžovaný povrch, zvolte kvalitní nátěr.
 
Laky jsou na parkety ideální. Sáhněte po přípravku, který má vysokou mechanickou odolnost, což je například polyuretanový lak. 
 
Balakryl Polyurex je podlahový lak na dřevo, který je velmi odolný – odolá škrábancům, mastnotě i alkoholu, je rychleschnoucí a má protiskluzový atest.

Jak Balakryl Polyurex aplikovat?

Podklad odmastěte, zbavte dřevo zbytků vosku důkladným obroušením a dřevo poté zbruste smirkovým papírem. Pro aplikaci je ideální váleček. Nanášejte ve 2–3 vrstvách v intervalu 1–2 hodin. Mezi jednotlivými vrstvami nátěr přebruste jemným smirkovým papírem. Podlahu je možné plně zatížit po čtrnácti dnech.
 
Oleje zanechávají přirozeně matný povrch, který chrání před poškozením a znečištěním a zároveň zvýrazňuje přirozenou krásnu dřeva.
 
Balakryl Voskový olej je interiérový olej na bázi přírodního včelího vosku. Dlouhodobě chrání dřevo proti skvrnám a prachu, nežloutne, má protiskluzový atest a také atesty pro přímý styk s potravinami a na dětské hračky.

Balakryl Voskový olej aplikujte ve 2–3 vrstvách v intervalu 2 hodin. Na vysoce zatěžovaných místech doporučujeme aplikovat tři vrstvy. Doporučujeme povrch mezi jednotlivými vrstvami přebrousit jemným smirkovým papírem. Podlahu je možné plně zatížit po deseti dnech.

Péče o dřevěnou podlahu

Aby zrenovovaná dřevěná podlaha zůstala déle čistá a přirozeně krásná, věnujte jí důkladnou péči a pravidelné čištění. Vyvarujte se agresivních a nevhodných čistících prostředků, které mohou poničit nejen ochrannou vrstvu dřeva, ale i jeho vzhled.
 
Podlahu pravidelně ošetřujte neutrálními přípravky pomocí mopu nebo měkkého hadru. Naopak dávejte pozor na ostré drápky vašich domácích mazlíčků, drobné kamínky nebo písek, přesouvání nábytku bez ochranných krytek a na podpatky. 
 
Nezapomeňte vrchní ochrannou vrstvu pravidelně obnovovat. Podle úrovně opotřebení doporučujeme aplikovat obnovovací nátěr po 2–3 letech u oleje a po 5–6 letech u laku.

Sledujte @dumbarev na sociálních sítích

loader