Jak na tónování v interiéru


Je lepší natónovat si barvu svépomocí nebo si nechat barvu namíchat odborníky? V tomto článku vám ukážeme, na co si dát při tónování pozor.

Na co je při tónování třeba myslet? Především na zařízení a osvětlenost prostoru. To platí i při výběru vámi zvoleného odstínu – barvy nevybírejte pod umělým světlem, ale za denního světla.
Pokud nechcete být výběrem barvy nemile překvapeni, doporučujeme vyzkoušet vybranou barvu na menší plochu, kde plánujete mít např. umístěný nábytek a uvidíte, jak na vás barva v daném interiéru působí. Barvu pak můžete jednoduše přetřít a schovat.
Myslete také na umělé světlo, které může barevné tóny měnit. Žárovkové světlo ladí barvy do teplejších odstínů, běžné zářivkové světlo zvýrazňuje studené odstíny, ale je podobnější světlu dennímu.


Tónování svépomocí


Natónovat barvu si můžete sami pomocí speciálních tekutých tónovacích barev. Pokud se pustíte do tónování sami, může se stát, že špatně odhadnete celkovou spotřebu barvy na vymalování a budete potřebovat barvu dokoupit. Problém může nastat v tom, že se vám nepodaří barvu natónovat stejně jako barvu předchozí.

Tónovací centra


V případě, že si necháte namíchat barvu v tónovacím centru Dům barev, máte, jistotu, že vám namícháme kdykoli v budoucnu totožný odstín barvy, který jste u nás zakoupili. Je pro vás tedy opravdu jednodušší vybrat odstín podle vzorníku a barvu si odnést domů už hotovou. V tónovacích automatech Primalex umožňuje obarvování v celé šíři i hloubce barevného spektra a dosažení tak více než 20 000 dokonale přesných odstínů od pastelových po syté odstíny.


Nátěry PRIMALEX


Při výběru barvy myslete nejen na odstín barvy, ale také na konečné vlastnosti nátěru. Ten si můžete vybrat podle následujících vlastností:
  • Kryvost – jak vysokou krycí schopností se daný nátěr vyznačuje
  • Konečný vzhled – satin (dodává nátěru sametový vzhled), lesk a mat (dodává nátěru matný vzhled)
  • Omyvatelnost – vlastnost barvy, do jaké míry je schopna odstranit nečistoty a znečištění z povrchu barvy omytím
  • Otěruvzdornost– vlastnost barvy, do jaké míry je schopna odolávat proti otěru za sucha, např. aby nátěr nešpinil při otření
  • Paropropustnost – schopnost nátěru propouštět vodní páru
Jaké vnitřní malířské nátěry vhodné k tónování nabízíme v obchodech a na e-shopu Dům barev?

Primalex Plus báze je výborně kryvý a otěruvzdorný interiérový nátěr určený k tónování na našich kolorovacích centrech a dosažení světlých a pastelových odstínů.
Primalex Inspiro je nejprodávanější báze s vynikajícími parametry kryvosti a otěruvzdornosti a je určená pro namíchání vlastního odstínu, od světlých pastelových až po tmavé a syté odstíny. Vybrat si ale můžete i z 22 harmonických odstínů, které spolu dokonale ladí.
Primalex Essence je omyvatelná a 100% otěruvzdorná řada barev, kterou je možné natónovat do vybraných odstínů ze vzorníků NCS a vzorníku PPG.

Na prodejnách Dům barev ale můžete vybírat i ze vzorkovnice RAL. Přímo na prodejnách můžete vybírat až z 2.200 různých odstínů. Podle vašeho přání jsme schopni natónovat až 20.000 barev, protože máme k dispozici receptury i na široké spektrum konkurenčních vzorkovnic.

Sledujte @dumbarev na sociálních sítích

loader