Jak správně pečovat o dřevo


Dřevo je krásný přírodní prvek a zdobí téměř každou zahradu, ať už v podobě plotu, zahradního nábytku nebo třeba zahradního domku. Nezapomeňte ale, že dřevo vyžaduje péči, aby déle vydrželo, zachovalo si svou stávající barvu a odolávalo vnějším vlivům – slunci, dešti i větru.


Jaké jsou výhody lazur?


Pokud chcete vašemu dřevu dopřát maximální péči, zvolte lazuru. Lazura je ochranný nátěr, který je na rozdíl od běžných laků a barev mimořádně prodyšný a zároveň se přizpůsobí rozpínání dřeva, tudíž méně praská. Lazura také zanechává viditelnou kresbu dřeva, do dřeva se hezky vsákne, zamezí jeho zmodrání a chrání ho před vodou a povětrnostními vlivy. Lazuru můžete ale také kromě exteriéru použít i v interiéru, například při renovaci nebo dekoraci staršího dřevěného nábytku.

Jaké lazury najdete v nabídce Dům barev?


Dům barev nabízí lazury od značky Primalex, Balakryl, Bondex a Johnstone's. Čím se při výběru vhodné lazury řídit? Rozhodující je především životnost nátěru, náročnost obnovy a také vrstva lazury.

Primalex Tenkovrstvá lazura vytváří na dřevě tenkou vrstvu, která odolává vodě, větru i slunečnímu záření a zvýrazňuje přirozenou kresbu dřeva. Má ale kratší životnost a menší sytost odstínu. Novinkou jsou například severské palety odstínů Essence Woodcare, které dodají vašemu dřevu severský nádech. Více o produktu najdete zde.

Primalex Silnovrstvá lazura je dokonale odolná vůči UV záření, pružná, vytváří na dřevě ochranný film, a chrání tak dřevo dlouhodobě. Stejně jako u Primalex Tenkovrstvé lazury je možné odstíny namíchat v tónovacích automatech Primalex. Informace o této lazuře najdete zde.

Primalex LAZURA A NAPOUŠTĚDLO 3v1 kompletně chrání dřevo proti houbám, dřevokaznému hmyzu a zamodrání. Tato syntetická lazura proniká hluboko do vnitřních vrstev dřeva a tím zabraňuje pronikání vlhkosti, a předchází tak vzniku plísní a hniloby. Stejně jako ostatní lazury chrání dřevo před UV zářením a zvýrazňuje kresbu dřeva. Chcete vědět více? Klikněte zde.
Balakryl DIXOL je rychleschnoucí tenkovrstvá lazura na dřevo (doba schnutí 2 hodiny), která brání pronikání vlhkosti. Dixol je vhodný pro nové i renovační nátěry všech druhů dřeva a dřevěných prvků v interiéru i exteriéru. Dixol je atestován pro použití na dětské hračky dle EN 71-3. Vybírat můžete z hotových i tónovaných odstínů. Další informace najdete zde.

Balakryl TELUX je vodou ředitelná silnovrstvá lazura, která chrání dřevo s životností nátěrového filmu až pět let. Je rychleschnoucí a bez zápachu. Více informací o produktu zde.
Bondex Satin a Bondex Matt jsou lazury s životností až 8 let, zajišťuje zvýšenou ochranu proti UV záření, která zabraňuje vyblednutí nátěru a podle názvů je patrné, že zvýrazňuje strukturu dřeva a vytváří hedvábně lesklý nebo matný vzhled. Lazura Bondex Satin zde. Lazura Bondex Matt zde.

Jak lazury aplikovat?


Než začnete lazuru na dřevo aplikovat, je nutné, aby byl dřevěný povrch dokonale očištěn, zbaven prachu a v případě i starého nátěru následně obroušen. Před nanášením je také důležité lazuru důkladně promíchat. Aby vám barva nestékala, je ideální dát si dřevo do horizontální polohy. Pokud to není možné, nanášejte na štětec menší množství lazury. Dřevo si zaslouží 2 – 3 vrstvy nátěru s ohledem na charakter a druh dřeva. Interval mezi jednotlivými vrstvami se liší v závislosti na použití syntetické (přibližně 7 hodin) nebo vodou ředitelné lazury (přibližně 2 hodiny).

Pokud si nejste jisti správným postupem nebo máte jakékoli pochybnosti se správným výběrem, neváhejte se obrátit na naše odborníky v prodejnách Dům barev.

Sledujte @dumbarev na sociálních sítích

loader