1. Přípravu nepodceníš

Ještě než se chopíte válečku, připravte pokoj na malování. Vyhnete se pak zdlouhavému úklidu a v horším případě znehodnocenému nábytku. Co budete potřebovat?
  • Zakrývací fólii
  • Krycí pásku
  • V případě těžších skříní nebo dalšího nábytku i silné pomocné ruce

Pokud se vám nábytek nechce vystěhovávat z místnosti úplně pryč, přemístěte jej do jejího středu. Usnadníte si tak přístup ke stěnám i stropu. Všechen nábytek překryjte zakrývací fólií.

TIP: Nepodceňte ani zakrytí všech zásuvek, vypínačů či podlahových lišt – stačí je oblepit krycí páskou.

2. Na barvě nešetříš

Fráze „Nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit levné věci,“ platí i v případě malování. Na místech, kde je zvýšená šance jejich otření nebo ušpinění (například v kuchyni, na chodbě nebo v dětském pokoji), se vyplatí použít kvalitnější, omyvatelnou barvu.

TIP: Primalex Fortissimo Clean dokáže dokonce odolat skvrnám od kečupu, hořčice, čokolády, slazených nápojů, oleje nebo vodou ředitelných fixů. Na odstranění čerstvých skvrn potřebujete jen navlhčenou houbičku a běžný saponát.

3. Návody pročteš

Různé druhy barev mohou vyžadovat jinou přípravu, vždy si proto prostudujte doporučený postup výrobce. Ještě lepší je zastavit se přímo na prodejně Dům barev, kde vám naši prodejci poradí, která barva se hodí na povrch, který se chystáte malovat, a jestli ji musíte ředit nebo nikoliv.

TIP: Některé barvy, například Primalex Polar, nemusíte ředit, Primalex Plus však ano, a to v závislosti na povrchu, který se chystáte malovat.

4.Barvu řádně rozmícháš

Špatně rozmíchaná barva je jedním z nejčastějších důvodů, proč výsledek malování není takový, jaký jste si vysnili. Barvu důkladně rozmíchejte nejen před malováním, ale i v jeho průběhu, jelikož barevné pigmenty mají tendenci se usazovat vždy na dně.

5. Pozor na sebe dáš

V průběhu celé přípravy i malování dávejte pozor nejen na okolní nábytek, ale i sám na sebe. Ušetříte si tak čas strávený v koupelně a zničené oblečení.

6. Rodinu zapojíš

Všechna práce jde lépe od ruky, když na ni nejste sám. Zapojte do malování svou rodinu – týmová práce vás stmelí a bude to zábava!

7. Povrchy penetruješ

Penetrace se používá převážně na zpevnění různorodých podkladů a k sjednocení savosti. Nejste si jistí, jestli penetrovat nebo ne? Vyzkoušejte jednoduchý test:

Několikrát přejeďte jedno místo válečkem: pokud na něm ulpívá původní barva, penetraci rozhodně neopomeňte.

Pokud se však i přesto rozhodnete penetraci vynechat, riskujete, že se vám nový nátěr bude loupat a budou na něm viditelné mapy.
  • Pro nové omítky či omítky v dobrém stavu zvolte univerzální penetraci (nové omítky by se měly penetrovat vždy).
  • Starší a zvětralé omítky natřete penetrací hloubkovou.
  • Vytváří se vám na zdi často plíseň? Použijte speciální fungicidní penetraci.

8. Vše po sobě uklidíš

Pokud jste dodržovali všechna předchozí přikázání, úklid vám nezabere tolik času. Stačí pouze sundat ochranné fólie a lepicí pásku a vrátit nábytek na původní místo. Nebo naopak malování využijte ke změně a uspořádejte nábytek jinak.

9. V případě nouze se poradíš

Při malování nespoléhejte jen na rady, které najdete v internetových diskuzích – můžete se spálit. Pokud si něčím nejste jistí, rádi se s vámi podělíme o vše, co o malování víme: v Poradně na našem webu. Nebo se za námi přímo stavte na nejbližší prodejně.

10. Obavy máš? Odborníka povoláš

Pokud si na malování sami netroufáte nebo volný čas chcete jednoduše trávit jinak, najměte si malířskou firmu. Samozřejmostí je pohlídat si kvalitu barvy, se kterou se vám doma chystají vymalovat. Na prodejně Dům barev vám rádi dáme kontakt na prověřené malíře.

Líbí se vám Malířovo desatero? Sdílejte ho na sociálních sítích s těmi, pro které by mohlo být užitečné. Nebo nám napište komentář na Facebooku a podělte se s námi o vlastní zkušenost s malováním.

Sledujte @dumbarev na sociálních sítích

loader