Důkladná příprava stěn
Stěna musí být před malováním zbavena nesoudržných součástí a zpevněná. K tomu nám slouží penetrace, např. Primalex Hloubková penetrace. Jen na čisté stěně nový nátěr jednoduše zaschne a následně nepopraská. Před malováním je tedy také potřeba stěny vyčistit od veškerých nečistot, jako jsou pavučiny či prach.

Výbava dělá mistra
Bez výbavy se nikam neposunete, proto si nachystejte vše, co budete potřebovat. Zakrývací pomůcky, aplikační pomůcky a samozřejmě nezapomeňte na barvu. S veškerým vybavením vám vždy rádi pomůžeme v kterékoliv kamenné prodejně Dům Barev.

Na co se při výběru barvy zaměřit?
Při hledání té správné bílé barvy na stěny v interiéru je nejdůležitější dbát na bělost, vhodnost a vlastnosti barvy (např. otěruvzdornost a omyvatelnost). Bělost barvy bývá vyjádřena v procentech jako poměr odrazivosti plochy měřeného vzorku k odrazivosti plochy standardu bělosti. Stupně bělosti jsou hodnoceny podle standardů BaSO4 nebo MgO. Rozdíl mezi nimi je 2,5 až 3 %. V praxi to tedy znamená, že např. výrobky dle BaSO4 v hodnotě od 91 % jsou rovny výrobkům dle MgO s bělostí 94 %.
Všechny barvy z portfolia Primalexu jsou hodnoceny podle standardu BaSO4. Ostatní parametry si dokážete určit dle osobních preferencí či povrchu stěn.

Postup malování v kostce
Ještě před samotným malováním je důležité nepodcenit přípravu. Zakryjeme plochy, které nechceme při malování znečistit. Použitím krycí fólie nebo pásky snadno oblepíme vypínače nebo lišty.
 
Poté přichází na řadu penetrace. Typ penetrace volíme dle prostředí, které malujeme. Dbejte na to, aby byla penetrace dobře naředěná, aby nedošlo k tzv. přepenetraci. Stěna v tomto případě ztrácí svou hladkost, váleček zanechává stopy.

Poté již začínáme nanášet vrstvy barvy. Kolik vrstev nátěrů musíte aplikovat, zjistíte vždy na obale zvoleného výrobku.
 
Dopřejte barvě dostatek času na zaschnutí. Dodržujte pauzu mezi jednotlivými nátěry dle pokynů. Standardně se jedná o 4 až 6 hodin, záleží na vlhkosti a teplotě prostředí, ve kterém se maluje.
 
Každá barva je specifická, má odlišné vlastnosti a je proto důležité si vyhledat vždy příslušný technologický list.

Sledujte @dumbarev na sociálních sítích

loader