Vejdete nadšeně do hobby marketu a co nevidíte – regál zaskládaný různými druhy štětců a štětek. Zoufale se vám honí hlavou myšlenka, s čím se vám bude při nanášení materiálu lépe pracovat? Usnadníme vám rozhodování! Zbavte se nejistoty a přečtěte si dnešní článek.

Přírodní vs. umělá vlákna: Která jsou lepší?

Se štětcem z čistých štětin nikdy neuděláte krok vedle. Při správné manipulaci a péči vydrží klidně i několik desetiletí. Přírodní vlas dobře zvládá větší nápor a lépe si udrží svůj tvar. Taky se málokdy stane, že by štětinky ze štětce vypadávaly. A co je ještě lepší, využijete ho na všechny typy nátěrů.
Štětce z umělých vláken naopak používejte při aplikaci barev ředitelných vodou. Většina z nich by neměla přijít do kontaktu se syntetickými barvami nebo odstraňovači, hrozilo by jejich nenávratné poškození. O jejich použití se můžete poradit na naší prodejně. Syntetická vlákna rozeznáte i od oka. Charakterizuje je jejich bílá, šedá nebo oranžová barva.

Kdy použít plochý nebo kulatý štětec?

Plochý štětec patří k nejčastějším malířským pomůckám. Snadno se s ním roztírají barvy a hodí se ve chvílích, kdy potřebujete vést přesné a plynulé tahy. Navíc máte vždy přehled o tom, kolik barvy naberete.
Pokud si potřebujete vyhrát s detaily, vyberte si k práci kulatý nebo oválný štětec. Spolehlivě v sobě udrží barvu nebo lak a usnadní kresbu tenkých linií.


Seznam nejčastěji používaných štětců

Víte, které druhy štětců jsou při malování nutností? Mrkněte se na náš přehled a zjistěte, které kousky doplnit do výbavy.


Chytrý štětec? Chtějte dva v jednom

Chcete si vychutnat pohodlí i během nátěru? Vyberte si štětec, který vám skvěle padne do ruky. Speciálně pootočené plastové držadlo zajistí lepší uchopení štětce a využijete ho u všech druhů nátěrů. Díky chytrému zakončení nahradíte štětcem špachtli nebo stěrku.


Natřete to dřevěné lavičce
Potřebujete aplikovat lazurovací nátěr na dřevo? Sáhněte po štětci, který oceníte při práci s dřevem. Oranžové zabarvení štětinek je způsobeno kombinací přírodních a syntetických vláken.
Až do rohu? Pomozte si zárohákem
Pokud se potřebujete dostat na špatně přístupná místa, pořiďte si zárohák. Usnadníte si práci s malováním rohů a štětec zároveň vyhovuje všem typům nátěrů. Máte ho ve své výbavě i vy?
Smysl pro detail
Zamaskujte poslední nevzhledné stopy po opravách. Použijte drobný štětec vyrobený z čistých štětinek. S jeho použitím snadno dokončíte drobné práce.

Co na to malířská štětka?
Pokud vaši zeď zdobí několik vrstev starých nátěrů, vyberte si pro aplikaci barvy štětku s čistými štětinami. Využijete ji při malování stěn v interiéru i exteriéru.
Hranatou štětku se syntetickými vlákny využijte k penetraci nebo při práci s omítkou.
Doplňte svou malířskou sbírku vhodnými štětci a zastavte se za námi na jednu z našich prodejen. Rádi vám zodpovíme všechny dotazy.

Sledujte @dumbarev na sociálních sítích

loader