Straší na vašich zdech díry po hmoždinkách, praskliny nebo nepěkné spoje? Můžete se jich zbavit velmi jednoduše a existuje na to několik osvědčených postupů. Zvolte si ten, který vám nejvíc padne.

Zakrývání vad šlehaným tmelem

Jeden z nejjednodušších postupů je zatmelení nerovností a děr šlehaným tmelem. Používá se především u děr po hmoždinkách a drobných prasklin. Jeho aplikace je snadná, pomocí stěrky tmel promíchejte a drobné množství naneste na vadu, kterou potřebujete zakrýt. Aplikujte tolik tmelu, aby byla díra celá vyplněná. Povrch poté stěrkou uhlaďte.  
Po zaschnutí tmelené místo jemně obruste brusnou houbičkou a očistěte štětcem od prachu. Poté už můžete přetřít barvou.  


Sádrování děr

Klasicky se na vyplnění nerovností a děr povrchu používá i modelářská sádra. Její nevýhodou je, že si ji musíte umíchat a je třeba s ní pracovat velmi rychle, aby nezměnila požadovanou konzistenci.  
Při míchání postupujte podle návodu na obalu výrobku. Obecně platí, že na 100 g sádry budete potřebovat asi 50 ml vody. Do misky nejdříve nalijte vodu a až potom postupně přisypávejte sádru. Tu dobře vmíchejte s pomocí špachtle. Na zacelení děr je sádra lepší v tužším stavu.
Po zaschnutí povrch přebruste a naneste na něj vrstvu nátěru. Pokud by opravené místo prosvítalo, přidejte ještě druhou vrstvu.  


Na spáry vyrazte s tmelem

Spáry mezi sádrokartony nebo nedoléhající spoje v rozích místnosti spraví tmel v tubě, který aplikujete s pomocí vytlačovací pistole. Doporučit můžeme silikon akrylátový tmel, který má vynikající přilnavost a můžete ho použít v interiéru i exteriéru, nebo univerzální jednosložkový silikon, který navíc obsahuje fungicidy a protiplísňové látky. Hodí se tak využít třeba do koupelny. Navíc ho můžete použít nejen na stěny, ale i na kov a plasty.  
Malou vychytávkou pro správné nanesení je linii tmelu rozmáznout navlhčeným prstem.

Chystáte se vyzkoušet náš postup? Podělte se s námi o fotky či videa před a po! Potřebujete poradit? Napište nám na poradime@dumbarev.cz.

Sledujte @dumbarev na sociálních sítích

loader