První krok v boji s vlhkostí je odhalení příčiny. S tím vám bohužel žádný přípravek nepomůže, musíte pátrat sami. Některé zdroje vlhkosti můžete odstranit trvale a pak jen zamalovat nevzhledné skvrny. Může jít o nedostatečné vytápění a větrání místnosti nebo špatné těsnění, které do domácnosti pouští venkovní vlhkost. Využijte odvlhčovače, které vám pomohou okamžitě snížit vzdušnou vlhkost, a kde je potřeba, použijte těsnící lišty.

Ne vždy se s vlhkostí vypořádáte takto snadno. Příčinou může být vlhké podloží, na kterém váš dům stojí, a s tím toho moc nezmůžete. I v takovém případě ale existuje řešení.

Malý rozsah poškození

Vše řešte už při prvních náznacích. Jestli je poškozena jen část stěny, věnujte tomuto místu zvláštní péči, aby se dále nerozšířilo. V případě, že se v místě objevily i plísně, buďte obzvláště na pozoru. Nepostupujte žádné další kroky, dokud se plísní nezbavíte. Tipy, jak se s nimi vypořádat, jsme pro vás sepsali zde.

Následně odstraňte poškozenou omítku a aplikujte nátěr, který zabraňuje opakovanému vzniku plísní. Až nyní je zeď připravena k přemalování. Používejte propustné nátěrové barvy, skvěle poslouží třeba Primalex Mykostop. Disperzní by znemožnily průchod vlhkosti a po čase byste museli celý proces provést znovu.

Pokud jde o místnost, kde není možné pravidelně větrat, naneste termoizolační nátěr přímo na zdivo bez malty. Rozkládá teplo na povrchu a minimalizuje tak tepelné mosty.

Tepelné mosty jsou místa, odkud uniká teplo z místnosti. Kolísání teplot pak způsobuje kondenzaci vzdušné vlhkosti na zdech, což jsou skvělá místa pro tvorbu plísní.


Poškození celých zdí

Pokud vlhkost postihne plošně celé zdi, jsou jednotlivé kroky nápravy podobné. Je potřeba kompletně odstranit poškozenou omítku, a to až na zeď. Během celého postupu používejte tepelné vysoušeče. Problém se nebude dál zhoršovat a vy budete mít prostor vše napravit. Následně na zeď nahoďte sanační podhoz, vyhlaďte ho do rovna a nechte vytuhnout. V dalším kroku na zeď použijte sanační omítku a sanační štuk. Teprve nyní přichází na řadu výmalba. Ale ne ledajaká – na sanační omítku aplikujte silikátový nátěr, který zajistí zvýšenou odolnost proti vlhkosti.
Barevný tip: Do sanační omítky přidejte provzdušňovací přísadu, díky které se budou lépe tvořit mikropory. Jde o malé trhlinky v sanační směsi, skrz které odchází přebytečná vlhkost do prostoru. Aby mikropory plnily svou funkci, musejí být propustné, takže v žádném případě nepoužívejte tapety nebo disperzní barvy.

Každý dům je jiný a potýká se se svými problémy. Před tím, než začnete s opravami, se vždy poraďte s odborníkem, který vám doporučí to nejlepší řešení přímo pro vás. Zastavte se na některé z našich prodejen, rádi vám poradíme, jak na zdravý domov bez plísní a vlhkosti.

Sledujte @dumbarev na sociálních sítích

loader