Výběr barvy není jen estetickým rozhodnutím, ale i důležitým faktorem ovlivňující naši psychiku a mentální pohodu. To platí i u interiérového designu – barvy pomáhají vytvářet celkový dojem, zároveň však dokážou ovlivnit naši produktivitu, koncentraci, a dokonce i spánek. Právě psychologie barev se zabývá tím, jak v nás jednotlivé odstíny a jejich kombinace mohou vyvolat různé emoce a pocity.

Plánujete si vymalovat a nejste si jistí výběrem vhodného odstínu interiérové barvy? V tomto článku vám pomůžeme seznámit se s jednotlivými barvami a jak je použít v různých typech místností. 

Specifický význam jednotlivých barev 
Každá barva nese svůj vlastní význam a odkazuje na různé aspekty lidské psychiky:

Červená: Výrazná a vášnivá; červená evokuje energii, lásku a vášeň. Je ideální pro místa, kde chcete podpořit aktivitu jako například obývací pokoj nebo pracovna.
 
Modrá: Klidná a uklidňující; modrá se často spojuje s jistotou, důvěrou a harmonií. Je vhodná do ložnice nebo do kanceláře, kde chcete relaxovat nebo se lépe koncentrovat.

Žlutá: Světlá a veselá; žlutá vyvolává pocit radosti, optimismu a kreativity. Je ideální do kuchyně nebo obývacích pokojů, kde si chcete uchovat pozitivní atmosféru.

Zelená: Přírodní a osvěžující; zelená je spojená s harmonií, obnovou a růstem. Je vhodná do pracovny, kanceláře nebo do ložnice, pokud chcete navodit pocit uvolnění a pohody.

Fialová: Fialová symbolizuje luxus, kreativitu a mystiku. Je ideální do místností, ve kterých chcete vytvořit elegantní a sofistikované prostředí, například v ložnici nebo v knihovně.

Oranžová: Teplá a přátelská; oranžová podporuje pocit tepla, sounáležitosti a energie. Je ideální pro kuchyně nebo jídelny, kde chcete podnítit společenský kontakt. Oranžová barva také dokáže podpořit chuť k jídlu. 
Výběr správných barev pro interiér
Obývací pokoj
Pro obývací pokoj, kde se setkáváme s rodinou a přáteli, je ideální zvolit jemnější, ne příliš syté odstíny. Barvy jako jemná modrá, teplé odstíny zelené nebo světle šedá pomáhají vytvořit příjemné a přátelské prostředí. Pro oživení interiéru je možné zvolit barvy, jako je oranžová a červená. Interiérová barva Primalex Inspiro nabízí celou řadu takových jemných odstínů.
 
Ložnice
Pro ložnici, ve které hledáme především relaxaci a oddych, jsou vhodné uklidňující barvy. Modrá v různých odstínech jemné fialové nebo něžné odstíny šedé pomáhají navodit uklidňující atmosféru, která podporuje dobrý spánek.

Kancelář
V pracovním prostředí je důležité volit barvy, které podporují koncentraci a produktivitu. Teplé odstíny oranžové nebo jemné tóny zelené pomáhají udržovat energii a kreativitu. Pro formálnější prostředí můžete zvážit i hnědé, tmavomodré nebo šedé odstíny.

Dětský pokoj
Při výběru barev do dětského pokoje je důležité zvážit nejen estetiku, ale i stimulaci kreativity a pohody. Světlé a veselé barvy jsou ideální pro vytvoření příjemného a hravého prostředí. Žlutá a oranžová dodávají energii a radost, zatímco jemné odstíny modré a zelené můžou podpořit klidný spánek a pohodu. Vhodným výběrem jsou i pastelové barvy, které přidávají jemnost a harmonii do dětského prostoru. Vyberte si z nabídky hotových pastelových odstínů, které nabízí Primalex Plus.

Kuchyně
Kuchyně je místem, kde se setkáváme s různými vůněmi, chutěmi a přípravou jídla. Pro tento živý společenský prostor je ideální zvolit světlé a energické barvy, které podpoří vitalitu a pozitivní atmosféru. Žlutá je skvělou volbou, přestože působí stimulujícím způsobem a přidává do kuchyně nádech sluníčka a štěstí. Další možností může být oranžová, která podporuje komunikaci a společenský kontakt, a dokonce i chuť do jídla.
Praktické rady pro výběr barevných kombinací 
Při výběru barevných kombinací je důležité zvážit několik praktických hledisek, díky kterým dosáhnete potřebné harmonie v interiéru. Podívejte se na několik praktických rad, které vám pomůžou při výběru vhodné barevné kombinace:
 
Světlé barvy pro menší místnosti: Světlé barvy, jako bílá, světlá modrá nebo jemná žlutá, opticky zvětšují prostor a dělají ho tak vizuálně prostornějším.

Kontrastní detaily: Vytvoření kontrastu mezi světlými a tmavšími barvami pomůže zvýraznit strukturu místnosti a udělat ji vizuálně zajímavější.

Vertikální čáry: Vertikální barevné prvky, jako například sloupce nebo barevné pruhy, zvýrazňují výšku místnosti, čímž ji dělají vizuálně vyšší.
 
Věříme, že vás tento článek inspiroval a poskytl užitečné tipy pro výběr vhodné interiérové barvy. Pamatujte však, že těchto rad se nemusíte pevně držet a vždy si můžete vymalovat interiér úplně podle sebe. Váš vysněný odstín vám kdykoliv namícháme v jedné z našich prodejen Dům barev.

Sledujte @dumbarev na sociálních sítích

loader