Radek Kříž je technický zástupce společnosti PPG Deco Czech s.r.o. a v oblasti nátěrových hmot profesionál každým coulem. Obrátili jsme se na něho s několika otázkami, které si možná při malování svého bytu sami pokládáte:

1. Jaký vliv na výsledný barevný odstín má barva a struktura podkladu?

Na naše subjektivní vnímání odstínů má vliv celá řada faktorů, např. osvětlení, světelné podmínky prostoru, druh podkladu, lesk použité nátěrové hmoty, kombinace odstínů apod.
Abychom našim zákazníkům splnili všechny představy týkající se barevných odstínů, je možné si na každé prodejně Dům barev nechat předvést, jaký vliv mají na výslednou barvu nátěrové hmoty 3 druhy osvětlení: denní, zářivkové a žárovkové světlo.
Po přiložení karty ze vzorkovníku pod konkrétní druh osvětlení rychle uvidíte změny barevného odstínu, které bude vaše oko vnímat v konkrétních podmínkách, třeba u vás doma.
Po vymalování vás tak nebude čekat nepříjemné překvapení v podobě jiného barevného odstínu, než jste zamýšleli. Na kartě ze vzorkovníku je však barevný odstín na malé ploše, po vymalování v interiéru jej můžete vnímat jako nepatrně tmavší. 

2. Při nesprávné aplikaci tmavších barevných odstínů se na stěně často objevují šmouhy po válečku. Existuje postup, který může tento nešvar eliminovat?

Tato situace může být následkem několika chyb. V první řadě je důležitá volba odpovídajících aplikačních pomůcek, tedy především válečku. S tou vám ochotně poradí naši odborníci na všech prodejnách Dům barev.
Vybírat a nechat si poradit však můžete i na našem e-shopu v sekci „Štětce a válečky“. V některých případech mohou být šmouhy také důsledkem nesprávné přípravy povrchu, do něhož se dobře nevsákne penetrační nátěr. Ten zanechá na povrchu lesklý film, na který je každá další aplikace barev obtížná a výsledkem jsou právě znatelné tahy válečkem.
Kromě vhodných aplikačních pomůcek je tedy potřeba také správně připravit podklad a samozřejmě dodržet odpovídající ředění konkrétní nátěrové hmoty. Pak vás jednoznačně čeká úspěch.

3.Je možné stěnu vymalovanou opravdu sytým odstínem modré barvy přemalovat na světle žlutou? Jak to zařídit, aby modrá pod novým světlým nátěrem neprosvítala?

Výmalba sytými odstíny různých barev vyžaduje dodržení několika zásad. Především je potřeba se důsledně řídit doporučením výrobce týkajícím se ředění barev.
Ředění je doporučeno pouze při prvním nátěru, u druhého již barvu neřeďte. Obecně platí, že čím méně budete barvu ředit, tím vyšší bude mít kryvost, a tím spíše dosáhnete požadovaného odstínu.
I zde je na místě správná volba aplikačních pomůcek, tedy válečku. S tím vám pomohou v kamenných prodejnách Dům barev. Detailní informace o aplikaci, přípravě podkladu či doporučených pomůckách pro práci s konkrétní barvou naleznete také v technických listech k jednotlivým produktům, které jsou k dispozici na našich webových stránkách dumbarev.cz.

4.Jaké barevné vzorkovníky používáte? Z kolika barevných odstínů je možné si u vás na prodejně vybrat?

Standardní vzorkovnice, kterou používáme pro míchání našich interiérových, syntetických i vodou ředitelných a fasádních barev, je NCS 195 (Natural Color System®).
Jde o nejuznávanější a nejpřesnější vzorník barev, který je v současné době k dispozici.  Na prodejnách Dům barev ale můžete vybírat i ze vzorkovnice RAL. Přímo na prodejnách můžete vybírat až z 2.200 různých odstínů.
Jsme ale schopni vám podle vašeho přání natónovat až 20.000 barev, protože máme k dispozici receptury i na široké spektrum konkurenčních vzorkovnic.

5.Upraví mi na prodejně odstín nátěru, který byl již jednou připraven v tónovacím automatu?

U již jednou natónovaného odstínu nejsme schopni garantovat dodatečně upravený barevný tón.
Tuto možnost proto našim zákazníkům standardně nenabízíme.

6.Jakou barvu lze použít na omítku s předchozím vápenným nátěrem? Je nutno vrstvu vápna odstranit? Případně jak připravit povrch, aby nová barva dobře držela?

Vápenné nemodifikované nátěry a křídující nepřilnavé povrchy či jejich části je nutné před malováním důkladně a beze zbytku obrousit, okartáčovat, oškrábat nebo omýt tak, aby se předchozí nátěr plně odstranil.
Po omytí nechte upravované plochy důkladně proschnout. Mají-li ošetřované plochy rozdílnou savost, před nátěrem použijte Primalex HLOUBKOVOU PENETRACI. Při její aplikaci postupujte v souladu s návodem k použití.
Na takto připravený povrch můžete bez obav aplikovat jakoukoliv interiérovou nátěrovou hmotu podle vašich představ o barvě a struktuře povrchu, například Primalex PLUS, sněhově bílý Primalex POLARPrimalex InspiroPrimalex Fortec, luxusně matný Primalex Essence nebo čistitelný a hydrofobní Primalex Ceramic.
 

Sledujte @dumbarev na sociálních sítích

loader