Jak připravit krb na zimní sezónu?

Pokud jste v závěru minulé topné sezóny zanedbali v důsledku těšení se na jaro finální úklid, pusťte se do něj nyní.
Vnitřní prostory krbu či krbových kamen důkladně vyčistěte od sazí a prachu. Nebojte se použít sílu a důkladnější pomůcky jako například kartáč. Nakonec vše vymeťte smetákem nebo koštětem. Po úklidu zkontrolujte u krbu také těsnost spojů a šroubů, případně stav těsnění. Pokud je zpuchřelé nebo poškozené, raději jej vyměňte.

 

Revize krbu i komína se nevyplatí podceňovat

Nezapomeňte, že byste si každý rok na kontrolu krbu či krbových kamen měli pozvat také odborníka, který posoudí jejich technický stav a odhalí případné problémy, které by mohly ohrozit vaše bezpečí.
Tento úkon někteří majitelé krbů zanedbávají. Není to ale na místě, zejména je-li vaše topeniště již staršího data. S revizí krbu samotného souvisí také čištění a kontrola stavu komína.
Chcete-li přežít zimu v klidu, je právě podzim tím pravým obdobím, kdy byste si domů měli pozvat kominíka. Vyčištěný komín a kouřovody jsou nejen zárukou bezpečnosti, ale také ekonomického topení.

 

Vylepšete nevzhledný kouřovod

Je po letech používání kouřovod od vašeho krbu již oprýskaný? Barva se loupe a jeho vzhled hyzdí celý interiér? Obnovte starý nátěr. S kvalitní Primalex Žáruvzdornou kovářskou barvou je to tak jednoduché.
Tato nátěrová hmota se postará jak o bezpečnost, tak o dokonalý vzhled kouřovodu ve vašem interiéru a dlouhodobě odolává teplotám pohybujícím se okolo 350 °C (krátkodobě až 700 °C).
Použít ji můžete nejen na krbový kouřovod, ale také na jakékoliv jiné železné, litinové či ocelové povrchy kamen, krbů a kotlů, které jsou pravidelně vystavovány vysokým teplotám. Při správné volbě aplikačních pomůcek a dodržení postupu aplikace, má nátěr výbornou přilnavost a velmi rychle schne.
Tip: Přečtěte si také: Jak si vybrat ten správný štětec?
Rychlá pomoc: Nechce se vám kouřovod natírat, a přesto byste rádi rychle obnovili jeho vzhled? S pomocí Primalex Žáruvzdorného spreje, který je vhodný pro interiér i exteriér, doladíte kouřovody z vašeho krbu nebo krbových kamen k dokonalosti. Vše navíc velice rychle a efektivně.

Jak vyčistit sklo?

Na čištění skla u krbových kamen a krbu existuje celá řada velice efektivní přípravků.
Chcete-li ale sklo vyčistit ekologicky, použijte noviny napuštěné směsí vody a popela. Zmuchlejte je, namočte a pusťte se do toho. Sklo bude za chvíli jako nové.
Zakouření skla je možné předcházet tím, že necháte oheň dýchat a použijete správnou velikost polen, která nebudou zasahovat až na sklo.
Rozhodně nemá smysl krb dusit s cílem prodloužit délku hoření. Na kvalitu hoření a vznik usazenin má vliv také dřevo, kterým v krbu zatápíte. Zárukou zatopení na první pokus a minimálního zanášení krbu spalinami je dobře proschlé dřevo, které jste si připravili již rok předem, případně zakoupili již připravené k topení.
 

Sledujte @dumbarev na sociálních sítích

loader